Исторически вот в Турция. На първия досега балотаж в страната Реджеп

...
Исторически вот в Турция. На първия досега балотаж в страната Реджеп
Коментари Харесай

Реакциите по света след балотажа в Турция

Исторически избор в Турция. На първия до момента балотаж в страната Реджеп Ердоган завоюва поддръжката на гласоподавателите. При 99,4% обработени протоколи той разгласи успеха си от Истанбул. Кандидатът на опозицията загуби с дребна разлика, като до последния миг някои социологически организации даже му даваха преднина.

Десетки хиляди поддръжници на настоящия президент развяха флагове и пееха песни. Редица държавни водачи, измежду които и съветският президент Владимир Путин, поздравиха Ердоган.

„ Заедно завършихме втория тур на президентските избори - дружно, с поддръжката на нашия народ. Искам да благодаря на всички жители, които гласоподаваха, и по този начин демонстрираха предпочитание да се борят както за тяхното тяхното бъдеще, по този начин и за това на децата. Искам да благодаря на всеки един жител, който с избора си, ни повери отговорността да управляваме страната през идващите пет години. Вярвам, че опозицията ще потърси отговорност на господин Кемал и за местата в Народното събрание, които партията му загуби. Ние казахме, че успеха ни ще стане по метод, който да е заслужен за всички. Ето за какво през днешния ден Турция е единственият победител ”, разяснява Ердоган след резултатите от вота.

На собствен ред претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу дефинира изборите като най-нечестните през последните години. Той завоюва близо 48% от вота на гласоподавателите.

„ Преживяхме най-нечестните избори през последните години. Всички средства на страната бяха мобилизирани за политическа партия. Всички благоприятни условия бяха положени под краката на един човек. На тези избори, макар целия напън, се прояви волята на хората за смяна на властнически режим. Ще продължим да бъдем в челните редици на тази битка, до момента в който същинската народна власт пристигна в нашата страна ”, акцентира Кълъчдароглу.

Реакциите от света

Ръководителите на Европейски Съюз и НАТО поздравиха Ердоган за преизбирането му.

„ Очаквам да продължим взаимната работа и подготовката за срещата на върха на Алианса през юли, показва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето приветствие към Ердоган в Twitter.  

 

Congratulations President on your re-election. I look forward to continuing our work together & preparing for the in July.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg)
 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на връзките сред Анкара и Европейски Съюз в идващите години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показва в взаимно изказване с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че Европейски Съюз има стратегически интерес да продължи съдействието и взаимно преференциалните връзки с Турция и всички нейни жители, както и от постоянна и сигурна среда в Източното Средиземноморие.

„ Европейски Съюз е подготвен да работи с Турция за прогрес в двустранните връзки и непоклатимост, при съблюдаване на човешките права, върховенството на закона, интернационалното право и в интерес на всички наши жители ”, се добавя в изказването.

 

Фон дер Лайен и Борел означават, че в този момент се чакат оценките за изборите от наблюдаващите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа и от Съвета на Европа.

I congratulate on winning the elections.

I look forward to continue building the EU-Türkiye relationship.

It is of strategic importance for both the EU and Türkiye to work on advancing this relationship, for the benefit of our people.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също поздрави в неделя Ердоган. Украинският държавен глава декларира, че разчита на укрепването на „ стратегическото партньорство ” сред двете страни.

„ Ние разчитаме на по-нататъшното усилване на стратегическото партньорство в интерес на нашите страни, както и на усилването на съдействието в интерес на сигурността и стабилността на Европа ”, написа Зеленски в профила си в Twitter.

 

Вітаю Президента Туреччини з нагоди перемоги на президентських виборах. Розраховуємо на подальше зміцнення стратегічного партнерства на богатство наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също разяснява изборната победа на сегашния държавен глава на Турция. Байдън написа в Twitter: „ Очаквам да продължим да работим дружно като съдружници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените световни провокации ”.

Congratulations to President Recep Tayyip Erdogan of Türkiye on his re-election.

I look forward to continuing to work together as NATO Allies on bilateral issues and shared global challenges.
— President Biden (@POTUS)

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР